Paltinis, de cand stau in Sibiu am urcat de nenumarate ori in Paltinis, se afla la cca 20 km de oras si e accesibil prin o multime de mijloace de transport, inclusiv bicicleta.
Pentru a ajunge in Paltinis, poti sa iei doua cai de iesire din oras, in functie de mijocul de transport, timpul alocat drumului si disponibilitatea la efort.
La Paltinis se poate merge pe sosea cu autoturism obisnuit, pentru aceasta iesiti din oras catre Rasinari
E un drum bun, bine semnalizat iar participantii la trafic sunt civilizati. Peisajele sunt deosebite si merita oprile din punctele belvedere. O atentie deosebita insa trebuie sa acordati traficului la trecerea prin Rasinari pentru ca soseaua taie localitatea in doua in drum spre Paltinis iar pe o portiune de cca 1 km e foarte ingusta si flancata de case. Pe laga acest fapt in zona respectiva are si multe curbe pe care trebuie nu de putine ori sa le impartim cu autocare sau curse locale (mai tineti minte ...se poate ajunge cu multe mijloace de transport iar autbusul e unul dintre ele)
Daca doriti sa urcati cu autobusul atunci aveti mai multe variante:
Program autobus Sibiu-Paltinis
Pe langa autobus putem gasi in sezon si curse organizate care de multe ori sunt gratuite pentru schiori (se recupereaza banii din skipass)
Linkurile de mai sus nu au scop publicitar si nu exista nici o relatie intre companiile respective si aceasta pagina, rolul lor este de a veni in ajutorul turistilor care viziteaza Sibiul.
Daca totusi va hotarati sa urcati cu masina, e bne sa va asteptati la dificultati in ceea ce priveste gasirea unui loc de parcare, in plin sezon, in week-end, randurile de masini pot sa ajunga si la 1 km de la partie.
In aceasta perioada insa traficul e fluidizat de catre politie care isi face foarte bine treaba organizand parcarile asa cum se poate pentru a multumi toti turistii.
Vara si in afara sezonului de schi este loc suficient si puteti parca masina aproape de punctele dumneavoastra de interes.
In imaginea de mai jos in spatele zonei de imbarcare pe teleschi si telescaun puteti vedea parcarea...dap, asa e de burdusita.
Mai sunt inca doua asemenea parcari dar ambele vor fi pline daca nu ajungeti dimineata.
Costurile parcarii si schi pass ul se modifica in fiecare an, si sunt decente.
Partiile de coborare nu sunt prea lungi si nici foarte amenajate, prin comparatie cele localizate in zona Arena Platos beneficiaza de servicii mai bune, zapada mai ingrijita dar sunt mai scurte decat cea din zona Oncesti dar nici aceea nu e prea lunga.
Partiile de schi disponibile in zona sunt:
In zona Arena Platos, prima pe care o intalnim cand intram in statiune:
A= PÂRTIA PLATOŞ
lungime 520 m, diferenţa de nivel 75 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră
B1 = PÂRTIA PANORAMA SIBIULUI
lungime 600m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră
B2 = PÂRTIA POIANA POPLĂCII
lungime 600 m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră
D = PÂRTIA ARENA
lungimea 240 m, diferenţa de nivel 35 m, capacitatea de transport 500 pers./oră
E = PÂRTIA SOARELUI
lungime 640 m, diferenţa de nivel 75 m
Zona Oncesti, partia veche.
- Partia de schi ONCESTI 1 - este o partie de coborare, avand un nivel de dificultate mediu.
Telescaunul Paltinis - vf. Oncesti construit in marginea sud-vestica a statiunii, face legatura cu vf. Oncesti (1.713) m si deserveste cea mai mare partie amenajata. Are o lungime de 1.052 m, este prevazut cu 52 scaune duble si are o capacitate de 360 persoane pe ora. Timpul de urcare este de 7 minute.
Date tehnice:
Dificultate: mediu
Lungime: 1.150 m
Latime medie: 35 m
Diferenta de nivel: 241 m
Panta: 22%
Nocturna: da
Zapada artificiala: da
Transport: telescaun
Nu am recomandari...personal apreciez calitatea superioara a serviciilor de la Arena Platos, Experienta insa trebuie sa fie a fiecaruia.
In afara de schi, la paltinis in timpul iernii se pot face drumetii si se poate inchiria ATV.
Pentru alte detalii puteti sa accesati linkutrile:
Asa cum spuneam puteti opta in functie de disponibilitate la efort si alte elemente si la alte drumuri, unul din ele este traseu de off road dar se poate usor parcurge si cu bicicleta daca aveti rezistenta. Lunginea e de cca 100 km in circuit si cca 80 dus catre Paltinis .
Daca plecati din Sibiu, pentru a urma acest traseu trebuie sa mergeti catre Raul Sadului, apoi sa continuati catre Gatul Berbecului, dupa care sa tineti directia catre Paltinis. Aici va puteti caza sau puteti sa treceti la o coborare de 25 km catre Sibiu.
Bineinteles ca traseul de mai sus poate fi facut si motorizat...dar asta in functie de dotari ;)
O alta cale de a urca la Paltinis este drumul vechi, acesta se desparte de sosea la cativa km de Rasinari in directia Paltinis. Poate fi practicat cu o masina inalta, dar e de preferat 4X4 sau Off Road Vehicle.
-- Sigur, si aici Bicicleta ramane o optiune --
In imaginea de mai sus se vede drumul vechi de pe sosea sau drumul nou, ambele traverseaza peisaje superbe. Ca sa ii facem dreptate postam mai jos si o imagine cu un peisaj epic traversat de sosea in golul alpin chiar inainte de Arena Platos.
In timpul verii in afara de drumetii Paltinisul ofera si oportunitatea si serviciile unui parc montan prin Arka Parc, link: Arka Park Paltinis
Deoarece si aici preturile si serviciile pot varia de la un sezon la altul las doar linkul.
In ceea ce priveste partiile, Arena Platos e singura care are activitate in timpul verii. Aici se organizeaza concursuri de mountain bike, pentru turisti organizeaza parc de catarat, zorbing, sanie de vara, trambulina.
pentru detalii las link: Arena Platos
Cazarile sunt bune, recomand orice cabana din circuitul turistic cu cel putin 3 stele (sau margarete) As puncta cateva insa cum este Hoherine pentru cei mai pretentiosi sau interesati de team buildinguri cu multi colegi, Cabana Rustic, Cabana Victoria si Pensiunea Rara. In aceste locatii am stat (cu exceptia Rara dar aici am luat masa si a fost foarte bine) si am avut parte de o experienta placuta.
Sper ca informatiile din acest articol sa va fie de folos, astept parerile si observatiile dumenavoastra.