Lucruri importante cand programam o drumetie.

Cum programam o drumetie?


Da, reusita unei drumetii e hotarata inca inainte ca noi sa plecam de acasa iar aceasta reusita e data in foarte mare masura de cateva mici elemente de luat in calcul inaintea hotararii momentului potrivit pentru a pleca in mica aventura.

Cel mai im portant este sa stim ca o drumetie nu reprezinta un eveniment foarte important in viata, ea are scpul de a ne relaxa si a ne duce pentru putin timp in afara aglomeratiei urbane, asa ca nu trebuie confundata cu un pelerinaj sau o expeditie de cautare a vreunui animal rar.

Plecand cu aceasta in gand, ne dam seama ca aceasta nu are nevoie de mult timp de pregatire, astfel este indicat sa nu fie programata cu mai mult de 2 - 3 zile inainte.

Odata ce ne punem in cap sa facem aceasta programare, este foarte important sa verificam daca sunt prognozate fenomene meteorologice pentru perioada in cauza, daca sunt, este obligatoriu sa o amanam, ...mai bine relaxat in fotoliu decat ud la picioare pe ceata si noroi...sa ne aducem aminte ca am stabilit: scopul drumetiei, iar acesta este relaxarea. Sigur, ar fi indicat ca vremea buna sa tina mai mult decat fereastra aleasa de noi, astfel nu riscam ca o mica schimbare sa ne dea peste cap planurile de peste cateva zile.

Al doilea element de luat in seama este dificultatea si lungimea traseului. In functie de conditia noastra fizica si priceperea in ale muntelui, e important sa ne alegem un traseu corespunzator.

Adesea gradul de dificultate al traseelor e mentionat pe hartile turistice, dar nu intotdeuna corespunde in teren. De multe ori apare dificultate medie si nu e semnalizata o portiune de via ferata, ceea ce ne poate pune in dificultate daca nu avem la noi echipamentul necesar. Sigur, sunt situatii in care "lanturile" sunt amplasate doar pentru confort sau ca sa evitam o balaceala la picoare, dar sunt multe situatii in care acestea sunt montate pe zone extrem de expuse, zone in care echipamentul de via ferata este OBLIGATORIU si lipsa lui ne poate costa usor viata.

Din aceste motive este indicat sa consultam mai multe surse de incredere inainte de a pleca l adrum. 

Lungimea traseului este foarte importanta de asemenea, un traseu prea lung pentru conditia noastra fizica poate sa duca la extenuare, hipotermie, ...etc. In general la neplaceri pe care nu le avem ca obiective in calatoria noastra, de aceea e foarte bine ca aceste informatii sa le luam de la asociatiile de montaniarzi, salvamont, cabanier.. si atat! Unele articole scrise de teribilisti sau informatiile luate de la taranii pentru care uneori "vesnicia este o clipa"" sau era invers?? nu au voie sa stea la baza aproximarii p ecare o facem in legatura cu timpul necesar .

Am spus aproximarii!

Da, deoarece la munte intotdeuna trebuie sa luam o marja de timp pentru situatii neprevazute.(ceata, o rataceala scurta de la traseu, copaci cazuti pe traseu in urma unor furtuni etc..) 

Mitul GPS ului

Daca folosim telefonul si gps -ul lui la munte, avem sanse mari sa pierdem si vremea si traseul. Semnalul GPS al telefonului este slab in vai si poate sa ne induca in eroare inclusiv in legatura cu directia in care mergem...de asemenea bateria telefonului nu e gandita pentru utilizare in asemenea conditii iar in timpul iernii e posibil sa ne lase la cateva ore de la pornire, astfel tranformand telefonul in lest... Daca totusi doriti sa folositi un GPS, atunci achizitionati unul dedicat nu fac reclama aici dau doar un model pentru ca nu am incredere in altele nu pentru ca nu se poate imbunatati...gasiti voi magazinele Garmin eTrex 10X

Gps urile montane sunt proiectate cu o sensibilitate mai mare asa incat sa aiba semnal chiar in canioanele adanci si sa reziste la apa, frig, praf etc.. sigur au si ele limitarile lor, din acest motiv aruncati o privire peste manualul tehnic ;)

Echipamentul.

Este foarte important! La fel ca si restul. Incepem cu incaltamintea, aceasta trebuie sa fie adaptata la anotimp, teren, lungimea traseului, vreme, temperatura.

Folositi DOAR INCALTAMINTE DEDICATA DRUMETIILOR daca cineva va va spune ca puteti folosi orice doar sa calcati corect, invitatil sa vina desculti astfel o sa va poata demonstra perfectiunea pasului de pantera pe care il poseda. Va rog sa ma credeti, daca nu e vreun fachir, o sa va scapati de el repede.

Vara puteti folosi bocanci de vara, recomand talpa cu zona de catarare in fata, aceasta caracteristica o sa va ajute foarte mult in zonele stancoase care astfel aluneca mai putin.

Incaltamintea e necesar sa va prida glezna...nu neaparat! Daca drumetia are loc pe un drum forestier sunt buni si adidasii de munte, eu folosesc Speedcross 3 de la Salomon, au o aderenta extraordinara, niste crampoane uriase, respira piciorul si sunt foarte usori, dezavantaje..nu au membrana si talpa e foarte flexibila..adica sunt potriviti mai mult pentru alergare pe munte in conditii de iarba si noroi, dar merg foarte bine pe drumuri de tara uscate si poteci.

Daca ne aventuram pe trasee cu treceri de rauri, noroi, catarari etc. e obligatoriu sa folosim bocancii de munte (spun de munte pentru a nu da impresia ca orice bocanci sunt potriviti)

In functie de sezon fom folosi alti bocanci, primavara, vara si toamna vom folosi "bocanci de vara" Iarma in schimb sau primavara timpurie ori la altitudini de peste 1500 - 2000 metri vom folosi exclusiv bocanci de iarna. Acestia sunt mai rigizi, mai bine izolati termic iar unele modele au sisteme de prindre pentru coltari, rachete, schiuri te dura etc..

Rolul bocancilor este acela de a asigura un cofort termic, o buna respiratie a piciorului fara sa fie permeabilifata de exterior in timp ce asigura o buna aderenta si o senzatie naturala atunci cand pasim. Daca observam cele de mai sus ca fiind valabiel inseamna ca am reusit sa potrivim incaltamintea cu vremea, anotimpul si traseul.

Imbracamintea : 

Rolul hainelor la munte este foarte diferit de acela cu care suntem obisnuiti in oreas. O jacheta cu sistem de localizare sau de o culoare aprinsa cu fluorescenta aici pe langa rolul de a ne proteja de frig poate sa faca diferenta intre viata si moarte intr-o situatie extrema.

Cum spuneam , hainele la munte mai mult decat sa arate bine si sa ne apere da cativa stropi de ploaie pana intram in casa din masina trebuie sa creeze un echilibru intre protectia mecanica, echilibru termic si al umezelii si greutate/volum.

Cel mai indicat, indiferent de anotimp este sa purtam haine care sa ne acopere intreaga suprafata a corpului, poate ca pe un drum de tara e comod sa ai pantaloni scurti, dar daca intri intr-o zona cu spini si urzici...parca nu mai e asa bine, iar aceste zone pot fi adesea intalnite . De asemenea vremea si temperatura pot fi foarte schimbatoare la minte si te poti trezi usor mai ales la inserat cu scaderi de 10 - 15 grade a temperaturii ceea ce de la 22 la 8 grade poate sa aduca un disconfort termic destul de insemnat.

Parazapezile..Am vazut turisti purtand parazapezi atat iarna cat si vara, asigura o protectie suplimentara la umezeala vara mai ales atunci cand umblam prin zone umede cu iarba peste glezna. In afara sezonului rece pot oferi protectie mecanica suplimentara pentru spini cat si eventuale muscaturi de animale mici (foarte rare) dar sunt si un bun scut impotriva parazitilor cum ar fi capusele. Iarna sunt obligatorii iar rolul lor e lesne de inteles din denumire.

In partea de sus e indicat sa purtam haine care respira usor si au un grad bun de impermeabilitate, intotdeauna insa trebuie sa avem in rucsac o pelerina de ploaie.

Pe cap e bine sa purtam sapca. Palariile cu bor desi arata mai bine, pun unele probleme la vant. Pericolul pe care il inlaturam prin acoperirea capului este insolatia.

Iarna obligatoriu caciula iar daca ne aventuram in zone expuse la caderi de zapada/gheata/piatre casca .

Manusile sunt obligatorii in sezonul rece dar pot fi practice tot anul in diferite forme, cel mai bun exemplu fiind manusile de via ferata.

Manusile trebuie sa ne asigure atat confort termic cat si mobilitate.

Toate aste afiind spuse putem sa planuim corect o drumetie deoarece stim cum sa ne echipam si in ce conditii sa folosim unele articole, ceea ce trebuie sa facem dupa ce planificam drumetia este sa incepem sa facem bagajele, aceasta insa e o alta poveste pe care o sa o publicam intr-un articol viitor.